Tijdens het kraambed komen wij de eerste week nog een aantal keren bij jullie langs om te kijken en evalueren of alles goed gaat. De kraamverzorgster speelt hierbij een belangrijke rol, zij is onze ogen en oren om te beoordelen of alles normaal verloopt. We zullen met haar en met jullie overleggen als er bijzonderheden zijn.

12

Moeder

Plassen 

Het is belangrijk om binnen 6 uur na de bevalling geplast te hebben. In het begin kan je geen of weinig aandrang voelen om te plassen, maar probeer het regelmatig. Een lege blaas kan onnodig bloedverlies voorkomen. Wanneer het niet lukt om binnen 8 uur te plassen, moet je ons bellen. Ga kort na de bevalling niet alleen naar het toilet, omdat je niet lekker kan worden na een flinke inspanning. De eerste dagen kan het plassen branderig aanvoelen. Deze klachten kan je verminderen door tijdens het plassen te spoelen met een spoelbeker of met de douchekop.

Bloedverlies

Na de bevalling heb je bloedverlies. De eerste dagen kan het net zoveel of iets meer zijn als een menstruatie. Ook kan je stolsels verliezen, soms zo groot als een appel. Hier hoef je niet van te schrikken. Wanneer binnen een half uur je maandverband doordrenkt is met bloed, moet je ons bellen op het mobiele nummer.

Naweeën

Je kan na de bevalling last hebben van naweeën. Ook wanneer je borstvoeding geeft kan je baarmoeder samentrekken. Dit duurt enkele dagen en zal daarna steeds minder worden. Je mag tegen de pijn paracetamol innemen, maximaal 6 keer 1000 mg per 24 uur.

Hechtingen

Meer en deel van de kraamvrouwen heeft last van de hechtingen. Er zijn een aantal tips om minder last van de hechtingen te hebben. Koelen met een zakje ijskoude appelstroop, dit is niet zo scherp maar koelt en verminderd daardoor de zwelling. Ook is het goed om iedere dag de hechtingen aan de lucht te laten drogen. Door bijvoorbeeld op een matje te liggen in bed.

Aambeien

Door het persen hebben veel kraamvrouwen last van aambeien, een vervelende maar normale kwaal. Curanol tabletvorm en oraal hebben samen een goed effect. Ook het sprayen van neusspray (xylometazoline) werkzame stof op de aambeien een heel snel effect. Ook kan koelen met appelstroop (in een zakje) of bevroren tampons goed werken.

Wil je meer weten over borstvoeding?

 

Baby

Temperatuur

De eerste 24 uur kan de baby moeite hebben om de temperatuur goed te houden. De temperatuur moet tussen de 36,5 graden en de 37,5 graden zijn. Het is verstandig om de temperatuur de eerste dag een paar keer te meten.

 

  • Als de temperatuur te hoog is: haal de kruiken weg, doe het mutsje af en haal eventueel het dekentje weg. Meet na een uur de temperatuur weer, is deze nog boven de 37,5 graden bel ons dan op ons mobiele nummer.
  • Als de temperatuur te laag is: controleer of je de thermometer “diep” genoeg hebt ingebracht. Het zilveren meetgedeelte moet niet meer zichtbaar zijn. Controleer of de kruiken goed warm zijn, doe een mutsje op en leg een extra dekentje in de wieg. Een andere mogelijkheid is om je kindje uit te kleden en dan bij jezelf op je blote buik te leggen. De baby moet dan wel het mutsje ophouden. Dek jezelf en je kindje wel toe met een dekbed. Meet na een uur de temperatuur en als deze nog te laag is, bel ons dan op ons mobiele nummer. Wanneer je het niet vertrouwt of advies wil, mag je ons ook eerst bellen!

Drinken

Wanneer je borstvoeding geeft, mag je de borst aanbieden wanneer je kindje smakgeluiden begint te maken. Het is aan te raden om de eerste dagen na de bevalling het kindje vaak aan te leggen om zo de borstvoeding goed op gang te brengen. Laat in ieder geval nooit langer dan 6 uur tussen de voedingen zitten.

Wanneer je flesvoeding geeft, mag je de eerste dag om de 3 uur (ongeveer) een flesje met 10 cc aanbieden.
De hoeveelheid voeding die je aanbiedt, wordt iedere dag meer en zal de kraamverzorgster aan je uitleggen. Op de verpakking van de flesvoeding staat hoe je de voeding klaar moet maken. Meestal zijn de pasgeborene de eerste 24 uur misselijk en willen ze niet zo goed drinken. Hier hoef je niet ongerust over te zijn, dat is normaal. Als je het niet vertrouwt, mag je ons gewoon bellen.

Krampjes 

De darmen van jullie baby moeten ineens de voeding gaan verwerken, dit zorgt bij veel baby’s voor krampjes. Soms huilen baby’s hierdoor een lange periode achter elkaar. Dit is normaal. Je kunt niet voorkomen dat een baby krampjes krijgt. Een goede tip is de baby met de buik op jouw onderarm te leggen. Door de warmte van je arm en tegendruk zakken de krampjes wat af. Geef je baby wel gewoon voeding op een voedingsmoment. Je doet niets verkeerd als ouders als jullie baby blijft huilen. Neem je kleintje lekker bij je, het is maar een fase!

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit