Waar bevallen?

Tussen de 37 en 42 weken mag je bevallen onder onze leiding. Dat wil zeggen dat wij je begeleiden tijdens de bevalling. Wanneer je voor de 37 weken of na de 42 weken gaat bevallen dan verwijzen wij je naar het ziekenhuis en doet de gynaecoloog de bevalling.

De keuze waar je wilt bevallen is aan jezelf. Het is vaak zo, dat de beste plaats voor de bevalling, de plaats is waar jij je veilig voelt. Daar kan je je het beste ontspannen en hoe beter je ontspant, hoe beter de bevalling verloopt. Een omgeving waar je je niet prettig voelt, kan de bevalling namelijk vertragen.

Thuisbevallen kan prettig zijn omdat het je eigen omgeving is. Je kunt lekker in je eigen bed liggen en onder je eigen douche gaan staan of in bad. Na de bevalling wordt je bed verschoond en nadat je gedoucht bent, kan de kraamvisite komen, terwijl jij lekker in je eigen bed ligt. Nadeel van thuis bevallen is dat je geen pijnstilling kunt krijgen. Hiervoor moeten we naar het ziekenhuis. Hou er ook rekening mee dat het soms noodzakelijk is dat we naar het ziekenhuis moeten omdat dat beter voor jou of voor de baby is.
Wanneer je thuis wilt gaan bevallen dan moeten er een aantal dingen in huis gehaald worden. Dit kun je lezen onder het kopje “thuisbevalling”.

Het ziekenhuis kan ook ontspannend werken omdat het je een veilig gevoel geeft. “Alles is bij de hand”. Dat is ook zo, maar bedenk dat wij ook alle spullen bij ons hebben om een thuisbevalling te doen. Ook het gevoel dat er “deskundige” mensen dichtbij je zijn op het moment dat je ligt te bevallen, kan een geruststellend gevoel geven. Wanneer je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, hoef je je niet van te voren in te schrijven voor de verloskamers. Wel is het prettig als je alvast geregistreerd staat in het ziekenhuis en stickers van hen hebt. De registratie en stickers kun je eventueel alvast in de zwangerschap regelen.
Wanneer je gaat bevallen, bellen wij voor jou naar het ziekenhuis. Tijdens de bevalling lig je in een verloskamer en zal een verpleegkundige bij de bevalling aanwezig zijn.
Wat handig is om mee te nemen naar het ziekenhuis kan je lezen onder het kopje “ziekenhuisbevalling”

Als je twijfelt over waar je nu wilt bevallen, kan je dit met een van ons bespreken. Misschien heb je bepaalde angsten of heb je vragen over de mogelijkheden van pijnbestrijding, je kan het altijd aan ons voorleggen. Wij vinden het heel belangrijk dat je goed op de bevalling terug kunt kijken en tevreden bent over de gemaakte keuzes.

Hoe voorbereiden op je bevalling? Klik hier voor meer informatie

Jezik Polski: informatie

English: informatie