Voeding

Borstvoeding

Borstvoeding geven is het beste voor moeder en kind. Borstvoeding eist echter wel wat inzet van jou en je partner, omdat het de eerste week soms niet helemaal vanzelf loopt. Belangrijk is dat je zelf achter het geven van borstvoeding staat.Waarom is het de beste voeding?

Voor de baby:

  • borstvoeding bevat de juiste samenstelling die mee verandert naarmate het kindje ouder wordt
  • borstvoeding bevat antistoffen, waardoor je kindje een hogere weerstand krijgt
  • borstgevoede kinderen hebben op latere leeftijd minder kans op het krijgen van een allergie, hart- en vaatziekten en diabetes

Voor jezelf:

  • Snellere gewichtsafname na de bevalling, sneller terug op oude gewicht
  • minder kans op borstkanker op latere leeftijd
  • makkelijk, omdat je je voeding altijd bij de hand hebt en het op de juiste temperatuur is.

Tepelkloven

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het voorkomen dat je tepelkloven krijgt. Dit is heel vervelend en kan heel pijnlijk zijn. De kraamverzorgster heeft allerlei tips voor een snelle genezing. Naast deze tips hebben wij voor de genezing van tepelkloven op de praktijk Rite Aid’s.
Deze brengen direct verlichting op kapotte tepels en helpen de tepels te genezen.
Het beschermt de huid tegen bacteriele infecties en wonduitdroging en vormt een koele en pijnverlichtende laag. Ze nemen overtollig wondvocht op en laten dit geleidelijk verdampen. Zo ontstaat een perfect milieu om de wond te laten genezen. Als je het rite aid verwijdert blijven er geen restjes achter op de huid.

Ze zijn 24 uur te gebruiken. De kosten voor 2 rite aid’s zijn 1 euro. Je kunt ze ook online bij een lactatiekundige bestellen.

Wat kun je verwachten van onze zorg voor borstvoeding?
Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van de borstvoedingorganisaties.

Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar.

Je pasgeboren baby voelt je warme huid en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang.

Je baby mag dag en nacht bij je blijven en we geven uitleg en ondersteuning, zodat jullie allebei wennen aan borstvoeding geven en nemen. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.

De baby mag drinken naar behoefte en dat is de eerste weken heel vaak. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Voed ook lang genoeg. Bijvoeding is haast nooit nodig.

We leggen uit welke houding prettig is om te voeden en hoe de baby goed aan de borst drinkt. Pijn hoort er niet bij. Het is een teken dat je hulp nodig hebt om met plezier de borst te geven. Vraag dus om advies.

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. We helpen dan met afkolven.

Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven. Door een fopspeen drinkt je baby ook minder vaak aan de borst.

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau. We geven je ook informatie over de borstvoeding-organisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden.

Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Je kunt borstvoeding blijven geven zo lang als jij en je baby willen.

Handige websites om je verder te verdiepen en handige tips te lezen:
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk: www.borstvoedingnatuurlijk.nl
Borstvoedingsorganisatie La Leche League: www.lalecheleague.nl
Samenwerkende Borstvoedingsorganisaties: www.borstvoedingsforum.nl
Nederlandse vereniging van lactatiekundigen: www.nvlborstvoeding.nl
Stichitng Zorg voor Borstvoeding: www.zorgvoorborstvoeding.nl
Lactatiekundige Vlaardingen: www.lactatiekundigepraktijkvlaardingen.nl

Borstvoedingscafé in Vlaardingen

We nodigen je uit voor het borstvoeding café iedere eerste vrijdag van de maand.

Je bent welkom om je borstvoedingsverwachtingen, verhalen en ervaringen met ons te delen.

Ken je andere moeders die borstvoeding (willen gaan) geven en ondersteuning of gezelligheid nodig hebben nodig ze uit!

Belangstellenden zijn welkom en oudere kinderen ook.

Yvonne de Bruin en Naomi zullen als gastvrouw en lactatiekundige aanwezig om persoonlijke borstvoeding vragen te beantwoorden.

Je bent van harte welkom van 10.00 uur tot 11.30 uur op de locatie van Kindcentrum de Villa, Baarnhoeve 2 3137RL Vlaardingen

Flesvoeding
Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan zijn er een aantal merken flesvoeding te krijgen. Grote onderlinge verschillen zijn er niet, het maakt dus ook niet echt uit welk merk voeding je in huis haalt.

Komen er echter allergieën in de directe familie voor, dus: jijzelf, je partner, jullie zoon of dochter, is natuurlijk het advies borstvoeding te geven. Wil je dit niet koop dan hypo-allergene voeding voor je kind. Deze voeding verkleint, na borstvoeding, het meest de kans op het ontstaan van een allergie.