Veel gestelde vragen

De veelgestelde vragen zijn gerangschikt op alfabetische volgorde. Hierbij is de beginletter gekozen van het kernwoord uit de vraag en die is vervolgens op alfabetische volgorde gezet. Er zullen nog een aantal vragen binnenkort aan de lijst toegevoegd worden. Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag dan tijdens de controle of bel naar het telefonisch spreekuur. Wanneer je ongerust bent en er is geen telefonisch spreekuur, bel dan naar ons mobiele nummer.

Ik heb Hoofdpijn
Ben je meer dan 20 weken zwanger en heb je last van een of meer van de volgende signalen: hoofdpijn, sterretjes zien, gevoel van een band om de bovenbuik of het hoofd, pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen, braken of plotseling vocht vasthouden in het gezicht, handen en/of voeten, neem dan contact met ons op: 010-2341355 en indien je geen contact krijgt 06-46272220.

Waarom ben ik Misselijk?
Misselijkheid wordt veroorzaakt door heel veel factoren. De ene zwangere zal dan ook meer klachten ervaren dan de anderen. Kijk voor tips en uitleg op: zwangerschapsmisselijkheid

Mag ik naar de Sauna?
Er is nog niet bekend wat de sauna precies met het ongeboren kind doet, dus voorzichtigheid is op zijn plaats. Temperatuursverhoging kan misschien leiden tot aangeboren afwijkingen, maar dit kan niet met zekerheid gezegd worden. Als je gaat, moet je niet te warm en niet te lang gaan en daarna goed koelen. Ga voor de zekerheid de eerste drie maanden van je zwangerschap niet.

Wat mag ik qua Sporten wel en niet?
In principe mag je alles, behalve diepzeeduiken. Voor de andere sporten geldt dat je lichaam het aangeeft als het te zwaar wordt. Dan krijg je bijvoorbeeld last van je rug of buik. Paardrijden aan het einde van je zwangerschap moet voorzichtig worden gedaan, omdat een val op je buik vermeden moet worden. Dit geldt ook voor skiën.

De baby ligt in Stuitligging, wat nu?
Via de volgende link, kan je informatie over stuitligging en het uitwendig laten draaien van de baby. Indien jouw baby in een stuit ligt, zullen wij je vanaf 36 weken verwijzen naar de gynaecoloog, die jou ook zal informeren over wat er nu verder gaat gebeuren. Om alvast wat te lezen, klik op: stuitligging

Mag ik mijn haar Verven?
Tot op heden is nog geen bewijs dat het schadelijk/onschadelijk is, dus we weten niet of het kwaad kan voor het ongeboren kindje.

Mag ik reizen met het Vliegtuig in de zwangerschap?
Tot 28 weken is vliegen geen probleem. Daarna is het per vliegtuigmaatschappij verschillend. Vraag dit dus na bij die maatschappij. Soms is een zwangerschapsverklaring nodig.

Mag ik onder de Zonnebank?
Het is in de zwangerschap niet aan te raden onder de zonnebank te gaan. Dit is omdat je in de zwangerschap meer pigmentvormende hormonen aanmaakt, waardoor het zogenaamde zwangerschapsmasker in je gezicht kan ontstaan. Dat kan soms tijden duren voor het weer wegtrekt. Kijk dus ook uit voor de zon, zoals bijvoorbeeld op wintersport.

Heb ik recht op Zwangerschapsverlof?
Iedereen die werkt heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof van totaal 16 weken. Dat betekent dat je 16 weken niet hoeft te werken en krijg je, meestal via je werkgever een uitkering die in principe net zo hoog is als je salaris. Wanneer het verlof ingaat, hangt af van je uitgerekende datum.
Zelfstandigen hebben met ingang van 4 juni 2008 ook recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. De uitkering in het zogeheten ZEZ-regeling (Zelfstandig en Zwanger-regeling) bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden.
Voor informatie over zwangerschapsverlof kan je kijken op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: zwangerschapsverlof

> Vraag aan Janet, onze assistente om een zwangerschapsverklaring om de uitkering aan te kunnen vragen of om aan je werkgever te geven als hij dit voor je regelt.