Pijnstilling

Wanneer je je aan het voorbereiden bent op de bevalling, komt meestal de vraag op of je het wel aankunt. En soms blijkt dat het niet mogelijk is om te bevallen zonder pijnstilling. Hier hoef je je niet voor te schamen en je hebt dan ook zeker niet gefaald. Bevallen is een enorme klus en bij de een gaat dat nu eenmaal anders dan bij de ander.
Wij willen je informatie geven over de vormen van pijnstilling en hierbij nog enkele tips geven die je voorafgaand aan de bevalling kunt doen om met een tevreden gevoel terug te kijken op je bevalling.

Welke vorm van pijnstilling je wilt/ nodig hebt, wordt tijdens de bevalling bepaald. Wanneer je pijnstilling nodig hebt, moeten we naar het ziekenhuis. Hier wordt dan eerst een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt, wat ongeveer 30 minuten duurt. Wanneer de baby in goede conditie is en het hartfilmpje wordt goedgekeurd door de gynaecoloog, kan je uit meerdere vormen van pijnstilling kiezen:

1. Pijnbestrijding met morfine-achtige medicijnen
Dit middel heet Pethidine en wordt soms in combinatie gegeven met Phenergan. Pethidine is een spierontspanner die de cirkel en pijn en stress kan doorbreken. Phenergan is een soort slaapmiddel. Door de combinatie van deze 2 medicijnen wordt de ergste pijn een stuk minder en kan je je beter ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen vallen zelfs in slaap of soezen weg. Het middel werkt 2-4 uur en wordt via een injectie in je bovenbeen of bil gegeven. In de meeste gevallen werkt dit middel naar tevredenheid. Het is de enige vorm van pijnstilling waarbij wij je bevalling nog mogen begeleiden. Het voordeel is dat het op ieder moment van de dag toegediend kan worden. Het nadeel is dat je er soms misselijk van kan worden en doordat je een beetje slaperig bent, kan je de bevalling niet even bewust ervaren en dat wordt achteraf (soms) akelig gevonden.

2. Remifentanil
Dit is een medicijn dat via een infuus toegediend wordt. Door middel van een pompje wat je zelf bediend kan je zelf bepalen wanneer je pijnstilling wilt. Wanneer je voor deze vorm van pijnstilling kiest, wordt je heel goed in de gaten gehouden en ook wordt er continu een hartfilmpje gemaakt van de baby. Het middel werkt heel snel en is relatief weer snel uit je lichaam. Zodra je dus mag gaan persen, wordt het pompje stopgezet en heb je geen verdoofd gevoel meer waardoor je goed kunt persen. Bij keuze voor deze vorm van pijnmedicatie doet de gynaecoloog of een verloskundige in het ziekenhuis de bevalling.

3. Ruggenprik
Bij een ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje in de rug, verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de ruggenwervels. Hier lopen de zenuwen die de pijnprikkels van de baarmoeder en de bekkenbodem vervoeren. Als deze zenuwen tijdelijk worden uitgeschakeld door de verdovingsvloeistof voel je de pijn van weeën niet meer.
Tijdens de ruggenprik worden er continu controles bij je gedaan en ook hier wordt een hartfilmpje van de baby gemaakt. Wanneer er volledige ontsluiting is, wordt de ruggenprik stopgezet en wordt er gewacht tot je weer gevoel hebt in je buik om mee te kunnen persen. Bij de een is de verdoving sneller uitgewerkt dan bij de ander, soms moet je wat meer geduld hebben. Bij keuze voor deze vorm van pijnstilling doet de gynaecoloog of een verloskundige in het ziekenhuis de bevalling. De ruggenprik kan met name overdag en ’s avonds worden gegeven.

Wanneer je bang bent voor de bevalling, is het aan te raden om een zwangerschapscursus te doen. Door ontspanningstechnieken te leren en toe te passen tijdens de bevalling, heb je het gevoel er veel controle over de pijn te hebben. Ook zal je verteld worden door welke fasen je heengaat tijdens de bevalling. Deze zal je dan tijdens de bevalling herkennen waardoor je minder snel in paniek zal raken. Meer informatie over een zwangerschapscursus kun je lezen bij “zwangerschap”.

Kijk ook eens op de volgende websites: www.deverloskundige.nl en www.bevallingspijn.nl
Of download deze folder, in verschillende talen: hoe ga je om met pijn?

Er is ook een voorlichtingsfilm gemaakt waarin informatie wordt gegeven over de bevalling met als specifiek onderwerp “pijn”. Er is een lange en een korte versie. Je kunt de film en nog meer informatie (over baringshoudingen, stuitligging enz.) op www.deverloskundige.nl zien. Een goede en informatieve website! Het filmpje kun je hier zien: voorlichtingsfilm