Prenatale screening

U kunt uw ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit onderzoek heet prenatale screening.

Er zijn twee onderzoeken: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. U beslist zelf of u ze wilt.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Wat is het?

Downsyndroom

Downsyndroom is een aandoening waarmee iemand wordt geboren. Downsyndroom houd je je hele leven.

Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen.

Mensen met downsyndroom kunnen nu vaak beter aan het gewone dagelijks leven deelnemen dan vroeger. Dat komt door speciale programma’s die hen helpen met leren. Daar moet je mee beginnen als ze nog jong zijn. Wel hebben ze hun hele leven lang begeleiding en hulp van anderen nodig.

Mensen met downsyndroom hebben vaker medische problemen, maar deze zijn nu bijna altijd goed te behandelen. Soms is een operatie nodig. Mensen met downsyndroom worden gemiddeld 60 jaar.

Edwards- en patausyndroom

Dit zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte. Edwards- en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom.

Hoe kun je testen?

U kunt kiezen uit twee verschillende testen:

  1. De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
  2. De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.

De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest.

Zwangeren kunnen vanaf 1 april 2017 kiezen voor de NIPT, maar dat kan alleen als zij meedoen aan een wetenschappelijke studie (TRIDENT-2).

Geeft de uitslag van de screening zekerheid?

Nee. De combinatietest en de NIPT geven geen zekerheid. Maar als u een gunstige uitslag heeft, hoeft u geen vervolgonderzoek.

Meer informatie over de zekerheid van de uitslag

Als u een ongunstige uitslag heeft, kunt u kiezen voor vervolgonderzoek om zekerheid te krijgen.

De uitslag: 

U bent misschien zwanger van een kind met down-, edwards-, of patausyndroom. Wat nu?

Uw verloskundige of gynaecoloog legt uit wat de uitslag betekent. Wat kunt u doen?

– U kunt besluiten om niets te doen en gewoon af te wachten.
– Als u wilt, kunt u vervolgonderzoek krijgen om (meer) zekerheid te krijgen.

U beslist zelf of u vervolgonderzoek wilt. U mag ook besluiten dat u dat niet wilt. Uw besluit heeft geen invloed op de zorg tijdens de zwangerschap en bevalling.

Denkt u erover om uw zwangerschap af te breken? Dan is het belangrijk om eerst vervolgonderzoek te laten doen om zeker te weten of uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Ik heb de uitslag gehad. Ik weet nu zeker dat ik zwanger ben van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.

Kosten

De zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige of gynaecoloog.  De testen moet u zelf betalen.

– De combinatietest kost €170,13. Soms betaalt een aanvullende verzekering de test. Informeer bij uw zorgverzekeraar.
– De NIPT moet u altijd zelf betalen en kost €175.

Registratie van uw gegevens

Wilt u de screening op down-, edwards- en patausyndroom? Gegevens over de screening en de uitslag komen ook in een landelijk informatiesysteem.

Keuzehulp

Praat er over met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Of praat erover met anderen die voor u belangrijk zijn. U kunt ook de keuzehulp “Bewust kiezen” op deze website doornemen.

Meer informatie over downsyndroom vindt u ook op de website van de Stichting Downsyndroom. Zij hebben ook ervaringsdeskundigen met wie u kunt praten.

Wat is een 20 weken echo?

In 9 maanden tijd groeien een eicel en een zaadcel uit tot een kind waar alles op en aan zit. Er verschijnt een hoofd, het hart gaat kloppen en armen en benen worden zichtbaar. In het lijfje groeien de organen zoals de darmen, nieren en lever. Soms gaat er iets mis bij de groei. Met de 20 wekenecho kunt u laten onderzoeken of alles goed is met uw kind.

Uw verloskundige of gynaecoloog zal aan u vragen of u meer wilt weten over de 20 wekenecho. U moet namelijk zelf kiezen of u dit onderzoek wilt. Hieronder een aantal dingen die u moet weten over de 20 wekenecho.

Bij de 20 wekenecho kijkt de echoscopist of uw kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek.

Als ouders wilt u graag horen dat alles goed is met uw kind. Maar het kan zijn dat de echoscopist afwijkingen ziet. De echoscopist vraagt u dan of u verder onderzoek wilt.

Wilt u het tijdens de zwangerschap al weten als uw kind een afwijking heeft? Of wacht u liever af? U moet zelf kiezen of u dit wilt. U bent niet verplicht om een 20 wekenecho te laten maken.

Uw verloskundige of gynaecoloog zal vragen of u meer wilt weten over de 20 wekenecho.

Wilt u informatie?  In een uitgebreid gesprek vertelt uw zorgverlener alles over de 20 wekenecho. Ook kunt u vragen stellen. Daarna kiest u of u de 20 weken echo wilt laten doen of niet.

Wilt u geen informatie? Ook dat is goed. U kiest er dan voor om geen 20 wekenecho te laten doen.

Hoe gaat de 20 weken echo?

Via uw buik wordt een echo gemaakt van uw kind. Bij de 20 wekenecho wordt het hele kind goed bekeken. Alleen speciaal opgeleide echoscopisten mogen de 20 wekenecho doen. Vaak moet u voor het onderzoek naar een apart echocentrum.

De echoscopist moet zich goed concentreren tijdens het onderzoek. Daarom mag u geen kinderen meenemen.

Meestal krijgt u direct de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Vervolgonderzoek is niet nodig.

Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien? U kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.

Geeft de 20 weken echo zekerheid?

Nee. Met de 20 wekenecho zijn niet alle afwijkingen te zien. Uw kind kan dus toch een afwijking hebben als de uitslag goed is.
Bij vrouwen met overgewicht is het kind niet altijd goed te zien. Daardoor kan de echoscopist afwijkingen missen.

Kosten:

Uw zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige of gynaecoloog en de 20 wekenecho.

Wilt u de 20 wekenecho? Gegevens over het onderzoek en de uitslag komen ook in een landelijk informatiesysteem.

Keuzehulp:

Praat er over met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Of praat erover met anderen die voor u belangrijk zijn. U kunt ook de keuzehulp “Bewust kiezen” op deze website doornemen.