Huiselijk Geweld

HUISELIJK GEWELD IS NIET NORMAAL; ZOEK HULP 

Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Maar hoe vaak het ook voorkomt, huiselijk geweld is nooit normaal. Domestic violence is never acceptable.

Zwangerschap kan soms een aanleiding zijn voor huiselijk geweld. Met deze informatie willen wij je een helpende hand bieden: zoek hulp!! Al ben je de dader of slachtoffer van huiselijk geweld, je kunt hulp krijgen. Je vindt het vast heel moeilijk om hulp te vragen omdat je je schaamt, of denkt dat je er toch niets aan kunt doen. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De medewerkers van het steunpunt zijn er voor jou en willen jou/jullie helpen!
Heb je advies, informatie of steun nodig? Je kunt 24 uur per dag terecht bij Veilig Thuis. Bel 0800-2000 (gratis) of mail naar info@veiligthuisrr.nl.

Wat is huiselijk geweld?
In elke relatie is wel eens ruzie. Dat is normaal. Maar soms gaat het te ver! Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd. De eigen partner bijvoorbeeld, een ander gezinslid, iemand uit de familie, een huisvriend of een ex-partner.

Bij huiselijk geweld denken veel mensen aan lichamelijke en psychische mishandeling: slaan, schoppen, vernedering. Maar ook verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en het beknotten van iemands vrijheid zijn vormen van huiselijk geweld. Huiselijk geweld maakt dat iemands eigen huis geen veilige plek meer is.

Huiselijk geweld stopt niet vanzelf 
Mensen die huiselijk geweld meemaken in hun relatie schamen zich hier meestal voor. Ze zijn bang en vinden zelf geen wegen om de situatie te verbeteren. Meestal zwijgen ze over het geweld waardoor het maanden of jaren kan doorgaan. Hoe moeilijk het ook is: onderneem actie! Huiselijk geweld stopt namelijk niet vanzelf.

Zoek iemand die je vertrouwt
Een eerste stap om huiselijk geweld te doen stoppen is praten met iemand die u vertrouwt. Dit kan een goede vriend of vriendin zijn, uw buren of uw huisarts. U kunt ook contact opnemen met Veilig Thuis. Hier kun je – als je wenst anoniem – terecht voor steun, informatie en advies.

Veilig Thuis is er voor slachtoffers, plegers, mensen in hun omgeving die zich zorgen maken en professionals. U kunt bij dit steunpunt terecht voor informatie, steun en advies over huiselijk geweld.


Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond/ domestic violence support centre

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond
Dynamostraat 16
3083 AK Rotterdam

Bel: 0800-2000 (gratis, 24 uur per dag)
E-mail:info@veiligthuisrr.nl

Inloopspreekuur en telefonisch spreekuur
Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond houdt van maandag t/m vrijdag een inloopspreekuur in Rotterdam van 8:30 – 17:00. Tijdens deze uren is een medewerker aanwezig om je te woord te staan.

Bron: www.veiligthuisrr.nl