Eerste controle

De eerste afspraak wordt rond de 8e zwangerschapsweek gepland. Tijdens deze controle bespreken we jouw gezondheid en van je partner en zullen we vragen of er erfelijke ziektes en/of aangeboren afwijkingen in de familie voorkomen. Wanneer je iets persoonlijk met ons wilt bespreken en dit liever niet van tevoren invult op de vragenlijst is dat geen probleem.

Wij zullen bloed afnemen dat onderzocht gaat worden op je bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire antistoffen en antistoffen tegen rode hond. Verder wordt het bloed onderzocht op 3 geslachtsziektes namelijk HIV, hepatitis B en Lues. Klik hier voor meer informatie over dit bloedonderzoek. Wij controleren ook het ijzergehalte in het bloed en hiervan is de uitslag direct bekend.

We meten je bloeddruk en dit zullen we iedere controle weer doen. Het is jammergenoeg nog niet mogelijk om het hartje te horen kloppen met de doptone, maar we kijken natuurlijk wel met de echo!

Je krijgt van ons informatie mee over de kraamzorg en we maken een afspraak voor een termijnecho, die rond de 12 weken zwangerschap wordt gemaakt.

Als je dat wilt kunnen we je informatie geven over een kansbepalende test die gedaan kan worden om het risico te bepalen dat je hebt op het krijgen van een kindje met het Downsyndroom. Je kan hierover meer informatie lezen bij “zwangerschap” onder het kopje “combinatietest”/NIPT. Om je zo goed mogelijk te kunnen informeren en voor jullie zelf om je vast te verdiepen in deze screeningstesten, willen wij je verwijzen naar www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Voor de eerste controle vragen we je om je verzekeringspas en de medicijnen die je op dat moment gebruikt.

 

 

Download hier de folder “Zwanger

Click here for more information: “Pregnancy