Baringsplan

Een baringsplan, soms ook wel geboorteplan genoemd, is een overzichtelijk document waarin jouw wensen rondom de bevalling beschreven staan. Je kan het opstellen van een baringsplan gebruiken om je voor te bereiden op je bevalling. Door het schrijven van een baringsplan, kom je erachter wat je belangrijk vindt en wat je van anderen verwacht. Door met ons hierover in gesprek te gaan, begrijp je elkaar beter en kunnen we goed samenwerken tijdens de bevalling.

Wanneer je het gevoel hebt dat er naar je geluisterd is en dat je gekend bent in de besluitvorming, kan je met een goed gevoel terugkijken op je bevalling. Ook wanneer er medische ingrepen nodig waren. Natuurlijk zijn er omstandigheden waardoor je niet bij elke beslissing betrokken kunt worden. Een bevalling gaat niet altijd zoals je hem voor ogen had.

Het gaat er uiteindelijk dat moeder en kind gezond en met een goed gevoel door de bevalling komen. Wanneer dingen anders gaan dan je had bedacht is dat niet erg, als het voor jou maar duidelijk is waarom het anders gaat of is gegaan.

Wat je in je baringsplan beschrijft is een handleiding voor jullie zelf en voor de mensen om je heen. Maar als je op bepaalde momenten toch anders besluit dan je in je plan had beschreven, dan kan dat natuurlijk altijd!

Hier kan je een baringsplan downloaden: baringsplan