Wij plaatsen bij iedereen spiralen, je hoeft niet zwanger geweest te zijn of een oud cliënte. Je bent altijd welkom voor informatief gesprek en een afspraak voor de plaatsing. Per 1-1-2021 vergoeden alle verzekeraars het plaatsen van een spiraal.

De-Luiermand-verloskundige-praktijk-foto

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is een kunststof ankervormig staafje, wat in de baarmoeder wordt geplaatst en zo exact op de plek van bestemming hormonen afscheid. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoederslijmvlies. Het spiraal bevat het hormoon  progestageen dat geleidelijk wordt afgegeven aan de baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.  Aan het spiraal met hormonen zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Dit is nodig voor het verwijderen.

Een spiraal met hormonen beschermt je 5 jaar tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal moet om de 5 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel. Om het spiraal met hormonen te verwijderen, trekken we aan de draadjes waardoor de spiraal gecontroleerd uit de baarmoeder komt. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Of we kunnen een nieuwe plaatsen, waardoor je weer 5 jaar beschermd bent.

Voordelen:
- Weinig of geen menstruatie
- Zeer betrouwbare anticonceptie
- 5 jaar niet over je anticonceptie nadenken
- Verwijderen op elk gewenst moment

Nadelen:
- Menstruatie is niet te 'timen', je hebt geen invloed op je menstruatie
- Soms aanhoudend weinig bloedverlies

 

Plaatsen van een hormoonspiraal

Het plaatsen van het spiraal duurt een paar minuten. Het plaatsen is vaak even vervelend, je kan je baarmoeder voelen krampen bij het opmeten van de baarmoeder of tijdens het plaatsen van de spiraal. De plaatsing verrichten we met een eendenbek (speculum). Als je kort geleden bent bevallen dan verloopt de plaatsing vaak pijnloos.
Spiralen plaatsen we vanaf 10 weken na een bevalling.

Na het plaatsen kan je direct naar huis, je kan de rest van de dag nog wat krampen hebben. Je spiraal is meteen betrouwbaar na het plaatsen wanneer het plaatsen binnen 7 dagen na de start van je menstruatie is gedaan. Je kan de eerste dagen nog wat bloedverlies hebben, dit is normaal.

Meer weten?
Terug naar pagina Anticonceptie

Liever een baby? Zie pagina kinderwens of meld je aan!

De verschillende soorten

Mirena Kyleena
Afgifte levongestrel 0.02 mg per dag Afgifte levongestrel 0.009 mg per dag.
5 jaar bescherming 5 jaar bescherming
Dit hormoon houdend spiraal is wel geschikt wanneer je overgangsklachten hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal. Dit hormoon houdend spiraal is niet geschikt wanneer je overgangsklachten hebt en daardoor onregelmatig of meer bloedverlies hebt dan normaal.
€140 €140

 

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand
Verloskundigenpraktijk Vlaardingen
Hoflaan 43i
3134 AC Vlaardingen

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit