Echo's

Bij de Luiermand verrichten we op onze locatie alle echo's die tijdens de zwangerschap geindiceerd zijn. We hebben kwalitatief zeer goede apparatuur en hoog opgeleide echoscopisten. We voldoen aan alle criteria die door de beroepsvereniging (KNOV en BEN) worden opgesteld. Onze kwaliteit wordt daarbij elke 2 jaar gecontroleerd door de stichting prenatale screening, dat is een organisatie die de kwaliteit en uitvoering van de combinatietesten en 20 weken echo's moet controleren.

Inge en Annelies zijn allebei 20 weken echoscopisten en verrichten alle geindiceerde echo's. Inge verricht de combinatietesten. Farida en Joanna zijn echoscopisten die de termijn en groeiecho's verrichten. Zie onze teampagina voor wie wie is!

Intacte zwangerschap / bloedverlies

Wanneer je rond de 8 weken zwangerschap bij ons voor de intake komt, maken wij een echo. Via deze echo kan een schatting gegeven worden hoever je bent; de termijnecho zal uitslag geven over de uiteindelijke uitgerekende datum. Deze echo is vooral bedoeld om te kijken of het hartje van je baby klopt en of er sprake is van een zwangerschap in de baarmoeder.

Termijnecho

Tussen de 11e en 12 zwangerschapsweek maken we een termijnecho. Met deze echo wordt gekeken of de uitgerekende datum op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie klopt of eventueel aangepast moet worden. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Combinatietest (nekplooimeting)

De echo die hoort bij de combinatietest is een uitgebreide echo waarbij we de nekplooi van de baby opmeten. Dit is een klein laagje vocht in de nek van de baby (elke baby heeft deze tussen de 10e en 14e week van de zwangerschap). Daarnaast wordt de baby in zijn geheel opgemeten en kijken we de baby na op de grootste structuren en organen. Een aantal ernstige aangeboren aandoeningen kunnen hiermee ook opgespoord worden. Kijk voor meer informatie over de combinatietest hier. Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De combinatietest kost €170,13 (dat is inclusief de bijbehorende bloedafname).

16 weken

Tijdens de normale controle bij 16 weken kijken we kort naar de baby. Deze echo is niet bedoeld als medische check en we kunnen géén uitspraak doen over het geslacht. Daarvoor kun je een pretecho laten maken (al vanaf 13 weken!!) bij onze partner pretecho&zo, die op onze locatie spreekuren hebben. Klik hier als je een afspraak wil maken. De echo bij 16 weken is vooral bedoeld om jullie even een kort kijkje in de buik te geven.

20 weken echo, ook wel SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek)

Wanneer je circa 20 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) te laten uitvoeren. Deze echo heeft als doel het beoordelen van de groei van je kindje en het nakijken op zichtbare aangeboren afwijkingen. Het onderzoek richt zich vooral op afwijkingen aan de wervelkolom, schedel en hersenen (open ruggetje, open schedel), en ook de andere orgaansystemen worden onderzocht. Ook wordt naar de hoeveelheid vruchtwater gekeken en waar de placenta in de baarmoeder ligt. Veel ernstige afwijkingen kunnen bij de echo opgespoord worden, maar niet alle afwijkingen kunnen worden uitgesloten.

Aangeboren aandoeningen komen relatief weinig voor. Bij 2 tot 4 procent van de zwangerschappen wordt voor of na de geboorte een meer of minder ernstige afwijking vastgesteld. De echo wordt tussen de 20e en de 22e week van de zwangerschap gedaan en je krijgt de uitslag tijdens of direct na het onderzoek. Indien er sprake is van een afwijkende bevinding dan wordt je doorverwezen naar het Erasmus MC voor verder onderzoek.

Voor meer informatie kun je de folder van het RIVM downloaden: folder.
Op de website van het RIVM staat de folder in andere talen.

Groei- of liggingsecho

Bij de groei-echo meten we de baby op. Deze echo wordt vanaf 28 tot 36 weken gedaan. We meten het hoofd, de buik en het bovenbeen op. Daarbij kijken we naar het vruchtwater, de ligging van de baby en de placenta. Deze echo wordt alleen op indicatie verricht. De verzekeraars vergoeden alleen groei-echo's die op indicatie gemaakt worden. Mocht je zelf toch een groeiecho willen ondanks dat er geen indicatie is, dan kun je deze zelf betalen (€37,02).
De liggingsecho is een echo die laat in de zwangerschap wordt gemaakt. Meestal rond 35 of 36 weken, waarbij we kijken naar de ligging van de baby als er twijfel bestaat of de baby wel in hoofdligging ligt.

Vruchtwater controle

Sinds kort doen we bij vrouwen die 41 weken zwanger zijn een echoscopische controle van het vruchtwater. Daarbij gaat het vooral om de vraag of er nog voldoende vruchtwater aanwezig is voor de baby. Erg weinig vruchtwater kan betekenen dat de conditie van de baby minder goed is.

Spiraalcontrole

Op verzoek kan een echo worden verricht 6 weken na plaatsing van een spiraal (koper of hormoon), om te controleren of de spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening, tenzij de arts of verloskundige die de spiraal geplaatst heeft aangeeft dat het noodzakelijk is. De kosten hiervan zijn €37,02.

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand
Verloskundigenpraktijk Vlaardingen
Hoflaan 43i
3134 AC Vlaardingen

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit