De 13 en 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind.

 

De-Luiermand-verloskundige-praktijk-foto

Testen tijdens de zwangerschap

De verloskundige begeleid jou en je partner bij het maken van een keuze of je wel of geen screening (testen) wil. Zo kunnen jullie goed geïnformeerd een beslissing nemen. Als je een screeningstest wil, kun je kiezen voor de NIPT en of de 13 weken echo. Je verloskundige legt je de verschillen uit tussen deze onderzoeken en ook wat de uitkomsten betekenen. Dit gebeurt tijdens het intakegesprek.

Voor meer informatie over deze testen zie:
www.pns.nl

Vertalingen in het Engels, Turks, Pools en Arabisch zijn beschikbaar via:
https://www.pns.nl/documenten/folder-informatie-over-screening-op-down-edwards-en-patausyndroom

13 weken echo:

Bij uw eerste bezoek vraagt uw verloskundig zorgverlener of u meer wilt weten over de 13 wekenecho. In een uitgebreid gesprek krijgt u dan informatie over het onderzoek en de wetenschappelijke studie. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt. Denk goed na over de volgende vragen:

  • Hoeveel wilt u tijdens de zwangerschap al weten over uw kind?
  • Als u te horen krijgt dat uw kind een lichamelijke afwijking heeft, wat wilt u dan doen?
  • U kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap.
  • De echoscopist moet zich goed concentreren tijdens het onderzoek. Daarom mag u geen kinderen meenemen.
  • Neem wel uw partner mee of iemand die u goed kent. Als de uitslag niet goed is, is het prettig om iemand bij u te hebben.

Voor meer info: https://www.pns.nl/13-wekenecho

Praktisch

De echo duurt ongeveer een half uur. Omdat het gaat om een medisch onderzoek raden we je aan om geen kinderen mee te nemen naar deze echo.

De echo wordt verricht door echocentrum Verve.

 

20 weken echo:

Wat veel zwangeren niet weten is dat het verrichten van een 20 weken echo een keuze is van de ouders. Je bent niet verplicht om de 20 weken echo te laten uitvoeren.

Het onderzoek

Bij de 20 weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er onder andere gekeken naar:

  • Eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedel.
  • Ziektes of aandoeningen die met een 20 weken echo zijn op te sporen zijn bijvoorbeeld een hazenlip, klompvoetjes, hartafwijkingen, afwijkingen aan de organen of de navelstreng.
  • De groei van de baby.
  • Hoeveelheid vruchtwater.
  • De locatie van de placenta.

De 20 weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Wat belangrijk is om je te realiseren is dat er veel, maar niet álle aandoeningen en ziektes opgespoord kunnen worden. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee.

Vervolgonderzoek bij afwijkende uitslag

Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek oftewel een geavanceerd echoscopisch onderzoek (GUO) door een gynaecoloog in een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kind wordt daar nader onderzocht. Soms krijg je ook een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek aangeboden. Bij een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam.

Praktisch

De echo duurt ongeveer 40-50 minuten. Het gaat om een medisch onderzoek. Er bestaat een kleine kans dat er afwijkingen gevonden worden. Daarom raden wij je aan om geen kinderen mee te nemen naar de 20 weken echo. De echo wordt uitgevoerd door echocentrum verve. 

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand Vlaardingen
Hoflaan 43
3134 AC Vlaardingen

De Luiermand Maassluis
de Vloot 210
3144 PK Maassluis

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit