Vroeg in de zwangerschap kun je kiezen voor het laten verrichten van een combinatietest of een NIPT test. Deze testen noemen we screeningstesten. Deze testen zijn bedoeld om het Downsyndroom, Edwardssyndroom en Patausyndroom op te sporen.
De NIPT en combinatietest moet je zelf betalen. 

De-Luiermand-logo-echo-spiraal-controle

Testen tijdens de zwangerschap

De verloskundige begeleid jou en je partner bij het maken van een keuze of je wel of geen screening (testen) wil. Zo kunnen jullie goed geïnformeerd een beslissing nemen. Als je een screeningstest wil, kun je kiezen voor de combinatietest of NIPT. Je verloskundige legt je de verschillen uit tussen deze onderzoeken en ook wat de uitkomsten betekenen. Dit gebeurt tijdens het intakegesprek.

Voor meer informatie over deze testen zie:
www.pns.nl

Vertalingen in het Engels, Turks, Pools en Arabisch zijn beschikbaar via:
https://www.pns.nl/documenten/folder-informatie-over-screening-op-down-edwards-en-patausyndroom

De combinatietest is een screeningstest. Een andere screeningstest is de NIPT. Je bepaalt zelf of je één van deze testen wilt laten uitvoeren.

Combinatietest

Met de combinatietest wordt vroeg in de zwangerschap onderzocht of er een verhoogde kans is dat je kind het down-, edward- of patausyndroom, heeft. De test bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken:

  • een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap;
  • een nekplooimeting bij de baby tussen 12 en 14 weken zwangerschap.

De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans is dat de baby een syndroom heeft. De nekplooimeting gebeurt met een echo die gemaakt wordt in de periode van 11 tot 14 weken zwangerschap. Bij dit onderzoek wordt de dikte van de nekplooi van de baby gemeten. Beide onderzoeken brengen geen risico's met zich mee voor jou of je kind.

Bij de nekplooimeting wordt de baby ook nagekeken op andere grote afwijkingen, zoals afwijkingen aan de schedel, hersenen, ledematen en organen. Niet alle afwijkingen zijn te zien op deze echo, onder andere vanwege de vroege termijn van de echo.

De combinatietest kost €180,12 (voor de nekplooimeting en het bloedonderzoek samen) en deze wordt NIET vergoed door de zorgverzekeraars vanuit het basispakket. De combinatietest betaal je na je afspraak op onze praktijk per PIN of contant.

De uitslag en eventueel vervolgonderzoek

De uitslagen van de bloedtest en nekplooimeting, in combinatie met jouw leeftijd en de precieze duur van je zwangerschap, bepalen hoe groot de kans is dat je kind 1 van de 3 syndromen heeft. Het onderzoek geeft geen zekerheid; het is een kansberekening.

Praktisch

De echo duurt ongeveer een half uur. Omdat het gaat om een medisch onderzoek raden we je aan om geen kinderen mee te nemen naar deze echo.

De Luiermand biedt als enige verloskundigenpraktijk in de regio deze combinatietesten aan. Andere verloskundigenpraktijken uit de regio verwijzen hiervoor naar onze praktijk. Dit heeft de maken met de strenge eisen vanuit de overheid en de kwaliteitscriteria waaraan wij moeten voldoen om deze testen aan te mogen bieden.

 

De-Luiermand-Verloskundigen-praktijk-gr-baby-2
010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand
Verloskundigenpraktijk Vlaardingen
Hoflaan 43i
3134 AC Vlaardingen

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit