#..Daily Life of a Midwife..- we are not perfect-;)
de-luiermand-Farida-verloskundigen-blog

Als verloskundige heb ik een heel erg leuk beroep.

Mijn werk bestaat voornamelijk uit zwangerschappen controleren/ echoscopisch onderzoek tijdens het spreekuur,  bevallingen & kraamvisites begeleiden in de dienst en spoedconsulten beoordelen tussendoor. En zoals je leest is het werk inhoudelijk heel afwisselend,  werkelijk geen werkdag is hetzelfde!

Het ontmoeten van  zoveel verschillende mensen, zoveel verhalen, dat is het mooiste aan dit vak. Maar verloskundige zijn is soms ook best een pittig vak. Je werkt bijvoorbeeld vooral onregelmatig want baby’s worden op allerlei tijdstippen geboren en bij mij voornamelijk graag snachts-;)

Maar hoe gaat zo een dienst dan in zijn werking? Als je dienst heb, blijf je dan de hele dienst wakker? Of slaap je gewoon? Dit is vaak wat mensen mij vragen..

Wij hebben in de praktijk 12 uur of 24 uur dienst. En inderdaad OOK verloskundigen slapen gewoon,  anders zou het werk onmogelijk zijn-;)

Je slaapt alleen met een telefoon naast je die aanstaat. En staat dus eigenlijk op ‘’wacht’’ voor wat er komen gaat. Vaak rinkelt de telefoon voor weeën. Soms voor een (spoed)  vraag of spoed beoordeling. En soms heb je zelfs diensten dat niemand de verloskundige nodig heeft en gaat de telefoon niet-;)

Je bent in dit vak getuige van hele bijzondere gebeurtenissen, vaak die onvergetelijk zijn in een mensen leven. We zien mooie , leuke, minder leuke en soms verdrietige dingen gebeuren. Maar soms tref je ook hele grappige situaties. Ik kan soms enorm lachen met mensen om bijvoorbeeld een reactie, iets wat gebeurd of zoals iets op dat moment gaat. We hebben de intentie om ons werk natuurlijk altijd zo goed mogelijk te doen maar ook wij hebben soms heel even nodig om ‘’wakker te worden’’…. Ook verloskundigen zijn niet perfect (jaja …ook wij zijn ECHT mensen-;))

Ik denk dan terug aan bijvoorbeeld de eigen gemaakte  ‘’blunders’’.
Zoals bijvoorbeeld die van een paar maanden geleden toen ik om 00.30u wakker gebeld werd voor weeën. Eenmaal in de straat aangekomen parkeerde ik de auto. Er was slechte straatverlichting en de huisnummers waren niet goed zichtbaar. Maar er was 1 huis waar licht brandde…. Juist ja, daar moet ik vast zijn. Met mijn beoordelings-tas in mijn hand belde ik aan bij dit huis. Een jonge tiener (ik schat een jaar of 14-15) deed de deur open.

‘’Hallo’’ zei hij (heel uitnodigend).
‘’Hallo, de verloskundige hier…ik kom voor je moeder’’  zei ik.
‘’ Oo ja, kom verder die ligt in de slaapkamer, maar loop maar naar boven ‘’ was zijn antwoord.
Hij liep voorop  de trap op in een slecht verlicht huis.  En ik liep erachteraan onderweg naar moeders met weeën. Hij deed zachtjes de deur open van de slaapkamer terwijl ik achter hem stond te wachten.

‘’Mam..mam….MAMA!! Er is hier een verloskundige voor jou’’.
Moeders was duidelijk in dromenland.
‘’Waaat….wat zeg je nou? Een verloskundige? Wat doet ze hier’’?  Ik hoorde vooral een moeder in shock!
Ojee dacht ik, hier klopt iets niet. Nee hier klopt iets inderdaad niet…Wat doe ik hier? besefte ik snel…dit is niet het huis waar ik hoor te zijn. Ik moest bij de buren zijn 1 deur verder op.
Oops!

Sindsdien ga ik nooit meer automatisch af op een huis waar licht brand er van uitgaande dat ik daar vast moet zijn-;)

 

Of ik denk terug aan de dienst die ik 's ochtends overnam van Corrina.
Die was vroeg in de ochtend iemand thuis gaan beoordelen en had afgesproken dat ik rond een uur of 9 opnieuw thuis langs zou komen.
Corrina vertelde tijdens de overdracht dat de straat wat lastig te vinden was omdat deze vrij lang doorloopt. Maar ze legde mij keurig tot in detail uit waar ik moest zijn en waar ik moest parkeren.
‘’ En dan zie je een grote groene deur. Daar is het’’.

Zo gezegd, zo gedaan. Daar ging ik dan op een stormachtige winterdag  met hulp van de navigatie maar vooral met hulp en aanwijzingen van mijn collega op pad naar dit gezin. Het was inderdaad even zoeken. Maar uiteindelijk zag ik daar tegen over mij die grote groene deur. De rest van de omgeving voldeed niet echt aan wat Corrina uitgelegd had.
Maar……dit kan haast niet anders. Hier moet het zijn!  De straat klopt en de groende deur klopt ook! Ik belde aan bij die grote groene (schuur) deur. Er werd niet open gedaan. Dus ik klopte een paar keer. En ineens tijdens het kloppen valt de deur volledig los mijn kant op. Ik kon deze nog net opvangen en vasthouden met mijn armen gestrekt, de ene kant in de linkerhand de ander kant in de rechterhand.
Het regende en  waaide hard. En daar stond ik dan midden op straat in de storm met die grote deur los in mijn handen.

Voorbijgangers vroegen zich vast en zeker af; wat doet die daar nou met een deur? Uhmm ja dacht ik… En nu? Hier moet ik vast niet zijn, ik heb Corrina namelijk niet gehoord over  een gammele deur die los zit. Daar kwam gelukkig al snel de bewoonster van het huis heel hard lachend naar buiten. ‘’ Mevrouw wat doet u met mijn deur’’? Ze vond het een hilarisch beeld. Ik moest even uitleggen dat dit niet de bedoeling was en ik verloskundige ben. Zij vertelde dat ik een paar deuren verderop moest zijn. Soms is de weg naar je werk toe al lachwekkend….

Het werken als verloskundige is nooit saai. Integendeel zelfs!

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand
Verloskundigenpraktijk Vlaardingen
Hoflaan 43i
3134 AC Vlaardingen

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit