Met 2 dochters in de tienerleeftijd is het onderwerp “anticonceptie” mij nog meer gaan interesseren.
Van hen leerde ik welke informatie onder de jongeren zelf rond gaat, welke informatie ze van school krijgen en hoe moeilijk het onderwerp nog steeds bespreekbaar is.

De-Luiermand-verloskundigen-implanon

Wat ik persoonlijk voor alle vrouwen zou willen?

·       Anticonceptie voor elke vrouw die de wens voor anticonceptie heeft

·       Het voorkomen van moeilijke keuzes zoals abortus of behouden van een ongeplande zwangerschap

·       Het verminderen van het aantal tienerzwangerschappen in Vlaardingen en omgeving

·       Juiste informatie over anticonceptie bij jonge vrouwen (en mannen)

·       Anticonceptie bespreekbaar maken met vriendinnen en ouders

Heb je seksueel contact?
Regel je anticonceptie!

Jouw lichaam is belangrijk en zorg er dus heel goed voor. Maar ook je geestelijke gezondheid is belangrijk! Zorg daarom goed voor jezelf; stel duidelijk je eigen grenzen, dit is jouw lijf, zorg dat de kans dat je met een ongeplande zwangerschap komt te zitten zo klein mogelijk is.

 

Goede informatie:

De juiste anticonceptie begint met de juiste informatie.

In de praktijk heb ik vaker gehoord dat de morning-afterpil zeer regelmatig werd ingezet na onbeschermde gemeenschap.

Uiteraard is dit een aardige oplossing in nood, maar hij is bedoeld voor een enkele keer dat er bijvoorbeeld een condoom scheurt. Hij is zeker niet bedoeld als een middel om regelmatig  te gebruiken.

De dosering hormonen in de morning-afterpil is vele malen hoger dan bijvoorbeeld de normale anticonceptiepil.

Op onze website klik hier staan de vormen van anticonceptie beschreven, maar ook op de website www.anticonceptie.nl is alle informatie volledig van inhoud.

Bedenk bij je keuze voor anticonceptie ook of je het makkelijk vindt om elke dag op hetzelfde tijdstip de pil in te nemen. Weet je al van jezelf dat je dat gaat vergeten? Kies dan voor een andere vorm van anticonceptie.

En waarschijnlijk weet je dit al, maar anticonceptie beschermt tegen zwangerschap, niet tegen een SOA. In sommige gevallen kan een extra bescherming van een condoom slim zijn en kan je vervelende situaties in de toekomst voorkomen.

Praat erover!

Wat zijn de ervaringen van je vriendinnen met anticonceptie? Durf het onderwerp met je ouders te bespreken. (En geloof me, de meeste ouders zijn echt niet zo ouderwets als je denkt ;-))

Bespreek het onderwerp en de mogelijkheden waar je over nadenkt met je eigen huisarts of met ons.

De verloskundige van tegenwoordig doet veel meer dan alleen begeleiden van zwangeren. Anticonceptie is een belangrijk onderdeel van de verloskundigenpraktijk geworden.

De keuze:

Wanneer je tot een keuze gekomen bent, plan dan een afspraak met je huisarts of met de verloskundige.

Goed om te weten: Zowel de huisarts als de verloskundige heeft een geheimhoudingsplicht. Wanneer je 16 jaar of ouder bent dan mag je zelf je anticonceptie regelen.

Ben je jonger dan 16 jaar, dan is er officieel nog toestemming van je ouders nodig. Heb je niet het gevoel dat je er met je ouders over kunt praten? Ook dan mag je ons benaderen en kunnen wij kijken hoe we je verder kunnen helpen.

 

Het voorschrijven van het recept, of de plaatsing van het spiraal of implanon:

Kies je voor anticonceptie tabletten, de prikpil, de nuvaring of de pleister? Neem dan contact op met je huisarts. Mocht je dat liever niet doen om persoonlijke redenen, dan ben je bij ons ook heel welkom!

Kies je voor een spiraal of implanon, dan ben je bij ons aan het goede adres! In het plaatsen van spiralen en implanons hebben wij zeer veel ervaring.

Wij nemen ruim de tijd voor het plaatsen ervan en vinden het belangrijk dat jij de regie hebt over de plaatsing. Wij zullen dus niets forceren wanneer het plaatsen toch meer zeer blijkt te doen dan je zelf aankan.

Ook starten wij binnenkort met de mogelijkheid om gebruik te maken van een VR-bril tijdens het plaatsen van het spiraal. Deze methode heeft zeer goede resultaten gegeven om pijnbeleving te verminderen.

 

De kosten:

Wanneer je onder de 18 jaar bent dan wordt alle anticonceptie vergoed vanuit de basisverzekering, ook de plaatsing van de anticonceptie valt onder de basisverzekering.

Ben je boven de 18 jaar dan valt het plaatsen nog steeds onder de basisverzekering, maar het anticonceptiemiddel zelf valt alleen in sommige aanvullende verzekeringen.

Mocht je de anticonceptie niet zelf kunnen bekostigen of ben je jonger dan 18 en kan je het niet met je ouders bespreken? In dat geval loopt er momenteel een programma in de regio www.nunietzwanger.nl . Via dit programma kunnen wij de anticonceptie (en evt plaatsing) kosteloos en anoniem voor je regelen.

Super fijn!! Want elke vrouw zou gebruik van anticonceptie moeten kunnen maken!!

Ik hoop dat ik je hiermee wat op weg heb kunnen helpen, weet dat je bij ons anticonceptieteam hiervoor terecht kan.

Is bellen lastig voor je? Mailen kan dan ook corrina@deluiermand.nl.

 

We helpen je graag!

 

Corrina Smit

010 2341355
Voor niet dringende vragen en het maken van afspraken.
06 46272220
Voor hulp bij de bevalling en spoedgevallen, 24 uur per dag bereikbaar.​

De Luiermand
Verloskundigenpraktijk Vlaardingen
Hoflaan 43i
3134 AC Vlaardingen

Contact
Telefoonnummer: 010 234 13 55
Bevallings- en spoedlijn: 06 46 27 2220
E-mail: info@deluiermand.nl

Klachten? Klik hier.

knov-logo-de-luiermand-wit